Stadhuis in Wageningen

Wageningen, een jonge stad door haar inwoners, met een historisch hart en rijk verleden. Een stad met een frisse kijk op zaken en onderzoekende geest. De vernieuwbouw van het stadhuis en het invoeren van de principes van het nieuwe werken en de circulaire economie, vragen om een andere aanpak. In het ‘Wageningse werken’ staan gezondheid, dynamiek, interactie, duurzaamheid en flexibiliteit voorop in een open contact met de omgeving.

Visie interieurontwerp Stadhuis Wageningen

Het stadhuis is een plek voor ontmoeting tussen de gemeente en de samenleving. Voor contactmomenten tussen ambtenaren onderling, maar ook tussen gemeente en bedrijven, universiteit en inwoners. Daarom zien we in onze visie voor het vernieuwde stadhuis van Wageningen een interieur voor ons waar veel activiteit gerelateerde plekken zijn, met oogcontact en informele ontmoetingen. De centrale hal is bij uitstek de plek voor contact, omdat deze voormalige buitenruimte alle gebouwdelen met elkaar verbindt en de entree vormt. De dynamiek wordt in de rest van het gebouw doorgezet door interieurs die beweging uitlokken en een gezonde leef- en werkstijl stimuleren.

OpdrachtgeverGemeente Wageningen
OmschrijvingCirculair interieur
Advieswerkzaamhedencirculair interieurontwerp, het nieuwe werken/ gezonde werkstijl
StatusOplevering najaar 2016
Omvang4688 Mbvo

Circulair inrichten

Het ontwerp is circulair en staat borg voor een optimaal en effectief gebruik van het huisvestingsvolume. De inrichting is gericht op de visie en behoefte van dit moment, maar kan ook zonder extra investeringen snel en eenvoudig worden aangepast op gewenste en noodzakelijke veranderingen die in de toekomst nodig zijn.
Dit betekent dat alle nieuwe onderdelen die in het interieur komen, getoetst worden aan strenge eisen. Voor het maken van vast meubilair en de bureaubladen is er onderzoek gedaan naar geschikte duurzame materialen die tevens herbruikbaar zijn. Diverse natuurlijke materialen, zoals bamboe, kirei board (van sojastengels) en rubberwood, zijn de revue gepasseerd.

Hergebruik touwen

Een ander onderdeel van het circulaire inrichten is dat er zoveel mogelijk bestaande elementen op creatieve wijze kunnen worden hergebruikt. Zo is er bijvoorbeeld een inventaris van kunstwerken ingepast in het nieuwe interieurontwerp en zijn er diverse ruimtes waar bestaand meubilair komt te staan. De echte blikvanger in hergebruik is in de centrale hal te vinden. Ruime balies en een zitelement die gemaakt worden van gebruikte gymzaaltouwen. Daarmee staat de entree, daar waar de gemeente de samenleving ontmoet, symbool voor de gehele circulaire inrichting.

Lees verder op www.blossomarchitecture.nl