Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen

Door een slimme Europese (niet openbare) aanbesteding (Design & Build) is het gelukt duurzame flexibele en demontabele huisvesting te realiseren binnen een zeer beperkt budget.

Anders dan sommige andere gemeenten koos de gemeente niet voor pluche en bling bling, maar wilde ze duurzaamheid en kwaliteit realiseren. Met als bijzonder uitgangspunt een semipermanent karakter. Je kan immers niet in de toekomst kijken.

Zo werd er gekozen voor een demontabel en flexibel gebouw waarbij alle gebruikte grondstoffen teruggenomen kunnen worden door de oorspronkelijke producenten (gedachtengoed turntoo).

OpdrachtgeverGemeente Brummen
OmschrijvingUitbreiding met duurzame tijdelijke huisvesting. Renovatie en verbouwing monumentale villa
AdvieswerkzaamhedenProcesmanagement aanbesteding, contract en procesmanagement, interieuradvies (ontwerp Rau Architecten)
StatusOpgeleverd in 2013
Omvang3750 m²

 

Lees verder op www.blossomarchitecture.nl

In de vraagspecificatie is het nieuwe werken geformuleerd en zijn de andere eisen prestatiegericht omschreven. Er wordt dus niet omschreven wat er gerealiseerd moet worden, maar aan welke eisen (bijvoorbeeld ruimtelijke eisen of comforteisen aangaande temperatuur of akoestiek).

Door de gunningscriteria zo te verwoorden dat er weinig nadruk werd gelegd op prijs (er was een plafondbedrag gesteld) en juist heel veel op kwaliteit en duurzaamheid, werd de markt ten volste geprikkeld haar inventiviteit te tonen. Als bijkomend voordeel zorgt deze aanpak dat je tijdens de aanbesteding geen appels en peren gaat vergelijken. Alle inschrijvers werken immers met hetzelfde plafondbedrag.

Door Architectuur Lokaal is deze aanpak opgemerkt en is de aanbesteding als best practise beoordeeld.

Bam en RAU hebben de Europese aanbesteding voor de uitbreiding van het gemeentehuis in Brummen gewonnen. De compacte en flexibel indeelbare nieuwbouw omarmt de monumentale villa. Door een terughoudende, transparante vormgeving worden de kwaliteiten van het historische gebouw versterkt. Het omringende en momenteel sterk versnipperde terrein wordt als hoogwaardige park nieuw ingericht.

Door de omarming ontstaat tussen de twee gebouwen een lichte, representatieve centrale hal. De nieuwe entree voor het publiek bevindt zich aan de zuidzijde, waar bezoekers met een landschappelijk vormgegeven trap in de centrale hal worden ontvangen. Bezoekers krijgen hier meteen een overzicht van het hele gebouw. Tevens wordt vanuit hier op één niveau zowel de nieuwbouw als het monument ontsloten.