U bevindt zich hier: StartPROJECTENZorgeenheden in Overdinkel

Zorgeenheden in Overdinkel

Architectenbureau BDG ontwikkelde een groot zorgcentrum als onderdeel van een stedenbouwkundig plan.

Maartje van den Berg heeft zich gefocust op het verbeteren van de ontwerpen voor een aantal losse kamers met een grote centrale ruimte. Ze werkte aan flexibele kamers die eenvoudig om te bouwen waren in een normale woning, zodat optimaal woongenot kon worden behaald.

Ze besteedde extra aandacht aan de draaicirkel van bijvoorbeeld een ziekenhuisbed of een rolstoel. Doordat het ontwerp onderdeel was van het grotere stedenbouwkundig plan sluit de nieuwbouw aan op de omliggende woningen en gebouwen, zodat het nieuwe gebouw niet overheerst.

           Opdrachtgever: Domijn.

Omschrijving:

Specifiek voor dit project is de ligging in het kleine kerkdorp Overdinkel. Een belangrijk voorwaarde bij de totstandkoming van het zorggebouw De Tiekerhook was om een plek te realiseren waar mensen die in Overdinkel zijn geboren en getogen ook tijdens het ouder worden kunnen blijven wonen.

Advieswerkzaamheden: Architect (in dienst van BDG Architecten en Ingenieurs).
Status: Realisatie in 2011.
Omvang: M2 
 

Ook was van belang dat bewoners deel blijven uitmaken van het dorpse leven waar kleinschaligheid en de onderlinge betrokkenheid centraal staat.

Op een centrale plek in de woonwijk, waar voorheen seniorenwoningen uit de jaren ’70 stonden, zijn drie woongebouwen ontworpen: grondgebonden woningen, appartementen en een zorggebouw.

De oorspronkelijke parkachtige setting is als uitgangspunt genomen. Binnen de randvoorwaarden van het programma zijn de gebouwen zo compact mogelijk vormgegeven om daarmee zoveel mogelijk groene ruimte over te houden waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

De architectuur van de woongebouwen sluit naadloos aan op de omliggende bebouwing en domineert niet. De textuur en geelbruine kleur van het metselwerk, het gebruik van verschillende formaten steen en door de woongebouwen van kappen te voorzien, heeft het complex een uitstraling gekregen die past bij het landelijke karakter van Overdinkel.

De hoeveelheid gevelopeningen is zorgvuldig in balans gebracht met de dichte metselwerkdelen. Bewoners kijken ruim uit op het groen en houden zo contact met hun omgeving.

Ga naar boven