U bevindt zich hier: StartPROJECTENVerbeeten Instituut in Tilburg

Verbeeten Instituut in Tilburg

Voor het Verbeeten Instituut is een radiotherapeutische satellietlocatie naast het Amphia Ziekenhuis in Breda gerealiseerd om de reistijd van patiënten te verlagen.

Door de schil rondom het gebouw van het kankerinstituut worden wacht- en behandelruimtes van elkaar afgeschermd om zowel een gevoel van openheid als privacy mee te geven.

Ook kunnen patiënten van de bestralingsbunkers muziek en lichtkleur aanpassen om zich meer op hun gemak te voelen. 

           Opdrachtgever: Verbeeten Instituut Tilburg.

Omschrijving:

Voor Instituut Verbeeten is een radiotherapeutische satellietloctie  gerealiseerd naast het  Amphia Ziekenhuis in Breda.  De nieuwbouw met twee bestralingsbunkers reduceert de reistijd voor patiënten aan de randen van het adherentiegebied. Healing environment is leidend als ontwerpprincipe.

Advieswerkzaamheden: Architect (In dienst van Wiegerinck Architecten).
Status: Opgeleverd in 2010.
Omvang: 1.794 M2 
 

De patiënt ervaart daglicht  bij elke stap in het behandelproces. De schil rondom het gebouw creëert diverse patio’s bij de wacht- en behandelruimtes. Het vormt een filter tussen buitenwereld en gebouw.  Zo ontstaat zowel een gevoel van zowel openheid als privacy.

Meubilair uit vorige decennia geeft invulling aan de gewenste intimiteit. Het meubilair  is opgeknapt en kreeg daarmee een tweede kans. De symboliek van “een tweede kans”, spreken veel patiënten uit voor en na hun behandeling.

Het beïnvloeden van de sfeer van een ruimte heeft positieve invloed op het genezingsproces. In de bestralingsbunkers heeft de patiënt de mogelijkheid om muziek en lichtkleur te bepalen. Hierdoor neemt het stressniveau af.

Het project was genomineerd voor de Hedy d’Ancona-prijs 2012.

Ga naar boven