U bevindt zich hier: StartPROJECTEN

Lidmaatschap

Blossom Consultancy Design & Build is lid van de Bond Nederlandse Architecten (BNA) en staat ingeschreven in het Architectenregister.
Dit overzicht geeft nog niet een volledig beeld van de door Maartje gerealiseerde projecten (meer dan 60 projecten). We plaatsen geregeld nieuwe projecten op de website.

Aanbesteding en Procesmanagement Huisvesting Gemeente Brummen

De Gemeente Brummen had meer ruimte nodig in zijn gemeentehuis. Er werd besloten om het bestaande gemeentehuis in de monumentale villa uit te breiden.

In de nieuwe indeling werden ruimtes ingericht voor het nieuwe werken en werden de ruimtes van de villa vooral ingericht als vergaderruimtes. Maartje van den Berg begeleidde hiervoor de aanbesteding, de renovatie en de verbouwing van de monumentale villa.

Het nieuwe gemeentehuis is gerealiseerd volgens de principes van de circulaire economie waarbij het gebouw dienst doet als een grondstoffenbank. Het project heeft vele duurzaamheidsprijzen gewonnen.

Maartje stond de opdrachtgever ook bij met haar interieurontwerpen voor het centrale publieksdeel, vergaderruimten, raadszaal en de ontmoetingsruimten

Lees meer...

Verbouwing Boerderij, Dalfsen

In het ontwerp voor de woonboerderij van de familie Nijboer zijn drie wensen gecombineerd, namelijk verlangens omtrent duurzaamheid, het moderniseren van de woning en het behouden van klassieke elementen.

Om een duurzame, energieneutrale woning te creëren zijn er vloerverwarming, lucht- en warmtepompen, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie aangebracht in het ontwerp.

Lees meer...

Gemeentehuis in Gooise Meren

Per 1 januari 2016 zijn de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden samengevoegd tot één gemeente, genaamd de Gooise Meren. Het oude gemeentehuis van Bussum is aangewezen als de plek waar de nieuwe gemeente zich zal vestigen.

Om het gebouw geschikt te maken voor de huisvesting van de gemeente is Maartje van den Berg gevraagd om een visie op de mogelijkheden te ontwikkelen.

Lees meer...

Stadhuis in Wageningen

De Gemeente Wageningen legde een streng eisenpakket neer voor de vernieuwbouw van het stadhuis. Maartje van den Berg maakte een ontwerp voor de innovatieve aanbesteding van het interieur en zocht daarin een plek voor alle bestaande materialen en middelen van het oude stadhuis.

Meubilair, balies en lichtbronnen: alles werd in het nieuwe ontwerp meegenomen of werd weer duurzaam teruggebracht in de productieketen. 

Lees meer...

Samenvoeging Woningen aan Seringenstraat, Zwolle

Voor twee woningen aan Seringenstraat in Zwolle maakte Maartje van den Berg een ontwerp om ze samen te voegen tot één huis.

Aan de tuinzijde is de muur tussen de woonkamers opengebroken, zodat één grote ruimte ontstaat. Over de gehele breedte is tevens een royale serre gecreëerd met, aangrenzend, een open keuken. Op de eerste etage en zolder is de tussenmuur over de hele lengte van het huis opengebroken. Maartje ontwikkelde eveneens een nieuwe bad- en waskamer. 

Lees meer...

Schoolplein van Basisschool de Mozaïek, Zwolle

Voor de Zwolse basisschool de Mozaïek heeft Maartje van den Berg een kostenbewust ontwerp gemaakt voor de buitenruimte. Groen spelen stond daarin centraal. Door meer ruimte te geven aan de natuur kunnen kinderen leren hoe planten groeien en bloeien.

De begroeiing biedt de kinderen eveneens de ruimte om zich te verstoppen en meer te genieten van de natuur. Tegelijkertijd heeft Maartje de zichtbaarheid van het gebouw vanaf de Hortensiastraat vergroot door de bestaande bomen te snoeien.

 

 

Lees meer...

Aanpassing Woning in Nootdorp

Steeds meer gehandicapten of ouderen wonen niet meer in een verpleeghuis, maar met ondersteuning van mantelzorgers thuis. Uiteraard moet de bestaande woning aangepast worden op de zorgbehoeften.

De woning moet drempelloos worden, soms worden aangepast op rolstoelgebruik en eventueel worden aangevuld met sanitaire of slaapvoorzieningen op de begane grond. 

 

Lees meer...

Bakkerij Sneek

Interieurvoorstel bakkerij en loungeroom. Door een paar gerichte en praktische tips wordt het zicht op de authentieke bakkerij vergroot en de uitstaling weer hedendaags.

 

Lees meer...

Aanbesteding Realisatie Drie Scholenclusters

De gemeente van Brummen en de schoolbesturen van de zes scholen in Brummen wilden één integraal huisvestingsplan.

Ondanks de gezamenlijke visie bleek het lastig om iedereen op één lijn te krijgen en een gezamenlijke uitvraag te doen op basis van Design & Build. Daarom heeft Maartje van den Berg de gemeente en de scholen ondersteund in het traject en de aanbesteding.

De zes scholen worden nu ondergebracht in drie clusters. Het resultaat van de aanbesteding is  om één van de clusters te laten ontwerpen en bouwen door Janssen de Jong Bouw uit Hengelo. De andere twee clusters worden ontworpen en gebouwd door Koopmans Bouwgroep. 

Lees meer...

Theater de Voorveghter - Hardenberg

De culturele instelling Voorveghter in Hardenberg is in de jaren voorafgaand aan 2007 vernieuwd door architectenbureau BDG. Toen het theater verlangde naar een uitbreiding van de faciliteiten, heeft BDG een ontwerp gemaakt voor het exterieur en interieur van twee bioscoopzalen, een balkon in de grote zaal en een multifunctionele ruimte. Er zijn grote veranderingen aangebracht, zonder daarbij het intieme karakter van de zalen te verliezen. De bestaande fundering is hergebruikt, waarbij het bovenste gedeelte van de theaterzaal in zijn geheel is opgetild.

In de foyer is juist gekozen voor veel licht en een luxe uitstraling, zo ook voor de multi-inzetbare ruimte die naast de zalen is toegevoegd. Overigens zijn theater- en bioscoopbezoekers van elkaar gescheiden, maar heeft het personeel de korte looplijnen tot zijn beschikking. Om de gasten zo min mogelijk te storen, werd de verbouwing in een zeer korte tijd gerealiseerd, namelijk tijdens de zomerstop.

Lees meer...

Zorgcentrum de Hazelaar - Tilburg

Zorgcentrum De Hazelaar in Tilburg breidde haar voorzieningen uit met een lange termijnhuisvestingsplan (LTHP) door twee nieuwe paviljoens neer te zetten.

Maartje van den Berg leverde hiervoor het ontwerp. De nieuwe gebouwen geven aan 240 bewoners onderdak in woongroepen van elk tien éénpersoonskamers. Er is gewerkt met strakke lijnen om een intieme patio te ontwikkelen. Via glazen verbindingsgangen is het bestaande gebouw gekoppeld.

Hier is de karakteristiek van een jaren 1970 gebouw gerealiseerd met de standaarden van de huidige tijd. Brede gangen en ruimte voor ontmoeten zijn behouden in het plan.

Ook is een grootkeuken toegevoegd en is de recreatieruimte veranderd in een restaurant dat ook geschikt is voor bezoek van buiten. Het lichte karakter van de gangen is ook gebruikt voor de twee paviljoens. Het interieur is kleurrijk en uitnodigend.

Lees meer...

Lawickse Poort - Wageningen

Maartje van den Berg bracht in het gebouw Lawickse Poort in Woningen meerdere typen woningen, commerciële ruimtes en een parkeergarage op een uniforme manier bij elkaar.

Aan de oostzijde van het gebouw is een 7-laagse flat gerealiseerd, waarbij de invloed van wind en geluid is geminimaliseerd door een grote glazen constructie. Aan de westzijde is een 4-laags appartementencomplex gerealiseerd, dat grenst aan woonwijk De Nude.

De twee woongebouwen worden verbonden door de onderste laag waar commerciële ruimtes zijn gesitueerd. Onder de grond is een parkeerplaats. Er is een modern woongebouw ontstaan, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en in principe hun hele leven kunnen wonen.

 

Lees meer...

Regionaal Geestelijk Gezondheidscentrum (RGC) de Braamberg - Arnhem

Het nieuwe RGC De Braamberg is gelegen op een groene locatie in de nabijheid van het Rijnstate ziekenhuis. De sfeer en structuur van het gebouw stralen rust en overzicht uit.

Het ontwerp is gebaseerd op een grote mate van flexibiliteit. Zo bestaat het gebouw uit een voor- en achterhuis verbonden door een brede hoofdingang. Deze opzet maakt een functieclustering en scheiding van de patiëntenstromen mogelijk en helpt bij oriëntering en ontsluiting.

Het voorhuis geeft invulling aan de ambulante functie voor individuele behandeldoeleinden en het achterhuis geeft ruimte aan therapieruimtes, twee open afdelingen en een gesloten afdeling.

Lees meer...

Interieur Gemeentehuis

Voor de villa wordt de kleine trouwzaal opnieuw ingericht. Omdat duurzaamheid een belangrijk thema is wordt gebruik gemaakt van onderdelen van het oude meubilair.

Nieuwe tafelbladen wordt op bestaande poten gemonteerd en een nieuwe warme look is gecreeerd.

Kunstroute Zwolle

De kunstroute verbindt het station van Zwolle, waar veel bezoekers binnenkomen, met de binnenstad. Door middel van fysieke aspecten, zoals dynamische verf, en online elementen, zoals augmented reality, werd een unieke ervaring gecreëerd.

Maartje van den Berg werkte voor het ontwerp van de route samen met planoloog Anne Blok, mediakunstenaar Sander Veenhof en grafisch vormgeving Willem Blok.

Download hier het voorstel kunstroute Zwolle: zwolle heeft pit.pdf

Lees meer...

Hogeschool Economie & Management, Utrecht

Als stagiair bij het architectenbureau Mecanoo Architecten assisteerde Maartje van den Berg bij het ontwerp en de inrichting van de Hogeschool Economie & Management in Utrecht.

Het faculteitsgebouw werd vanwege zijn open en natuurlijke karakter genomineerd voor de Mies van der Rohe Pavilion Award voor Europese architectuur. 

Lees meer...

Zeeburgereiland

Naast assistentie bij het ontwerp van de HEM heeft Maartje van den Berg als stagiair bij Mecanoo Architecten ook geholpen bij een massastudie voor Zeeburgereiland.

Destijds werd de wijk in Amsterdam ontwikkeld en de studie van Mecanoo heeft de opties geschetst voor dit gebied.

De grootte van de wijk stelde het architectenbureau voor een uitdaging: er werd gewerkt met hoge dichtheden zonder het woongenot te verliezen. Mecanoo werkte hiervoor samen met Ben van Berkel, en Geurtz en Schultze. 

 

Lees meer...

Lentink - Tilburg

De entreehal is net als je visitekaartje een kans om een goede indruk achter te laten bij de klant.

Dat realiseerde ook het bedrijf Lentink uit Tilburg. Met weinig middelen wist Maartje van den Berg het imago van het bedrijf te versterken door een mooie ontvangsthal te creëren.

Er is gewerkt aan kwalitatieve wandafwerking van hout. Ook voegde ze lamellen, een kitchenette en een vloer toe. De uitstraling werd verfrist en opgewaardeerd. 

Lees meer...

Grasdak Particuliere Woning

Maartje van den Berg is gericht op het verduurzamen van gebouwen en woningen.

Eén van de manieren waarop ze dit realiseert, is het aanleggen van een grasdak op woningen.

Dat betekent dat hitte makkelijker binnen wordt gehouden in de winter en in de zomer juist de hitte buiten wordt gehouden.

Uiteraard krijgt de woning een verrassend accent mee en ontstaat er meer biodiversiteit.

Lees meer...

Woningen Boxmeer

Om nieuwe woningen in Boxmeer een eigen karakter mee te geven heeft Maartje van den Berg verschillende details aangebracht in het ontwerp.

De kozijnen werden in de muur gelegd, waardoor een robuust uiterlijk ontstond. Daarbij werd ook gekozen voor dikke, stevige muren om het huis te beschutten tegen verkeerslawaai.

Op de hoek kreeg het gebouw juist een moderne uitstraling door een witte woning te realiseren met meerdere verdiepingen.  

Lees meer...

Appartementen Den Bosch

Privacy enerzijds en transparantie anderzijds lijken twee tegenstrijdige elementen.

Toch heeft Maartje van den Berg beide aspecten verwerkt in de appartementen in Den Bosch door de eerste woonlaag iets op te tillen van het straatniveau.

Daar komt bij dat met deze elementen is gespeeld door open en dichte vlakken, ramen en metselwerk, af te wisselen. Ook steekt het dak uit om wat meer beschutting te realiseren. 

Lees meer...

Burgers Zoo

De Arnhemse dierentuin Burgers Zoo is de afgelopen decennia sterk gegroeid en de nieuwe gebouwen worden met dat feit in het achterhoofd gebouwd.

Zo realiseerde Maartje van den Berg samen met andere architecten de aquariumlocatie Ocean en het giraffenachtverblijf met de mogelijkheid om binnen vijf jaar uit te breiden.

Daarbij werden de architecten uitgedaagd om in de stijl van het dierenrijk en met de bezoeker in het achterhoofd verblijven te ontwikkelen.

Omdat giraffen vaak binnen zijn, werd er bijvoorbeeld een routing ter hoogte van de hoofden van de giraffen gerealiseerd.

Bij Ocean is gekozen om de locatie in de vorm van een rog te bouwen. De buitenkant van het gebouw heeft de uitstraling van een  olifantenhuid.  

Lees meer...

Scheveningenplein Dalem-Zuid in Tilburg

Om sociale woningen in Tilburg kwalitatief te verbeteren, heeft Maartje van den Berg meegewerkt aan de modificatie van de woningen aan het Scheveningenplein.

Er werd gekozen om naast de bouwkundige aanpassingen van de woningen zelf ook de buitenkant aan te passen.

Zo werd de tuinafscheiding afgestemd op de architectuur, werd een luifel gerealiseerd en werd elk huis voorzien van een schuur. Zo werd het uiterlijk van verschillende typen woningen op elkaar afgestemd. 

Lees meer...

Sagakliniek, Werkpark Oosterhout in Nijmegen

Ondernemende specialisten trekken steeds vaker weg uit het ziekenhuis om behandelingen en zelfs kleine operaties uit te kunnen voeren in een zelfstandige kliniek.

Dat neemt niet weg dat het opzichzelfstaande behandelcentrum voorzien moet zijn van high care apparatuur en techniek.

Maartje van den Berg ontwierp een zelfstandige kliniek in Waalsprong, een wijk in Nijmegen.Ze hield daarbij rekening met de historie van de omgeving en creëerde een gebouw met natuurlijke materialen om het de uitstraling van landelijke bebouwing mee te geven. 

Lees meer...

Diakonessenhuis in Utrecht

In 2002 was de polikliniek carrousel een vooruitstrevende manier om een ziekenhuis in te richten. Maartje van den Berg maakte op basis van dit principe een nieuw ontwerp voor het Diakonessehuis in Utrecht en  Zeist.

Het doel van het concept is het zo laag mogelijk houden van de belasting van de patiënt en het snel achter elkaar kunnen plannen van afspraken. Ook is een kenniscentrum voor de artsen gerealiseerd, alsmede een verlosafdeling nieuwe stijl.

Onderdeel daarvan is een single room maternity waar zowel de verpleging als de bevalling plaatsvindt. Er is ruimte voor een bed voor de vader en een koelkastje voor privégebruik. Materialen en afwerkingen zijn zo huiselijk mogelijks gemaakt.

Dat betekent dat ziekenhuisvoorzieningen, zoals persluchtapparatuur voor het leveren van zuurstof, zijn weggewerkt.

Lees meer...

Groepswonen Zorg in Grou

Het College Bouw Zorginstellingen (CBZ) schreef in 2003 een prijsvraag uit. Ze waren op zoek naar een nieuw ontwerp voor groepswonen.

Maartje van den Berg maakte een concept waarbij flexibiliteit voorop stond. Het gebouw werd in het ontwerp onderverdeeld in meerdere bouwvolumes en sloot aan op de landelijke omgeving en naburige gebouwen.

Niet alleen het gebouw zelf was in het ontwerp opgenomen, maar ook de terreininrichting werd bestudeerd en meegenomen in het concept. 

Lees meer...

Woonzorgcentrum De Kievitshorst in Tilburg

Om bewoners en patiënten van het woonzorgcentrum De Kievitshorst in Tilburg meer binding te laten hebben met de woonomgeving en actiever te laten zijn, is een nieuw ontwerp gerealiseerd.

De visie op het lange termijn huisvestingsplan (LTHP) heeft geresulteerd in een oprolplan. Maartje van den Berg mocht het ontwerp uitvoeren na een gewonnen prijsvraag.

In het nieuwe woonzorgcentrum zijn naast de appartementen een kinderdagverblijf, een kerk, een medische boulevard en een zorghotel gerealiseerd.

Het gebouw past in de stedenbouwkundige context en sluit functioneel aan bij de woonwijk. 

Lees meer...

Verpleeghuis Pieter Pauw in Wageningen

In Wageningen is op een krap terrein een nieuw verpleeghuis verschenen voor 130 mensen in 13 kleinschalige woongroepen.

Op de begane grond is een centrum waar naast diverse zorgvoorzieningen ook recreatieve functies worden vervuld.

Het geheel is ontworpen als een echte straat met bomen en straatverlichting. Iedere woongroep heeft zijn eigen voordeur met bel om het kleinschalig karakter van het wonen te benadrukken. 

Lees meer...

Hospital Privados in Portugal

Om patiënten beter te kunnen helpen, is een nieuw ontwerp gemaakt voor het ziekenhuis Hospital Privados in Portugal.

Hierin stond de route en logistiek van het gebouw centraal, zodat personeel en artsen snel tussen de voorzieningen kunnen bewegen.

Lees meer...

Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp

Als een baby te vroeg ter wereld komt, behoeft het kind de beste zorg. Naast de medische behandeling is het belangrijk dat een omgeving wordt gecreëerd waar moeder en kind zich op hun gemak voelen.

Daarom besloot het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp advies in te winnen over het interieur van de afdeling.

Maartje van den Berg realiseerde drie verschillende sferen voor de verschillende functies van de afdeling en voerde deze door in kamers, kantoren en verdere inrichting, zodat de afdeling geborgenheid en warmte uitstraalt.

Lees meer...

Verbeeten Instituut in Tilburg

Voor het Verbeeten Instituut is een radiotherapeutische satellietlocatie naast het Amphia Ziekenhuis in Breda gerealiseerd om de reistijd van patiënten te verlagen.

Door de schil rondom het gebouw van het kankerinstituut worden wacht- en behandelruimtes van elkaar afgeschermd om zowel een gevoel van openheid als privacy mee te geven.

Ook kunnen patiënten van de bestralingsbunkers muziek en lichtkleur aanpassen om zich meer op hun gemak te voelen. 

Lees meer...

Zorgcentrum St. Jozef in Gendt

Als een gebouw oud is, is het dan per definitie afgeschreven? Of wil je het als basis gebruiken voor nieuwbouw? Dat laatste was de keuze in het ontwerp voor het zorgcentrum in Gendt van Maartje van den Berg.

In het ontwerp zijn oud- en nieuwbouw samengebracht tot één gebouw. Soms besluiten zorgorganisaties de gebouwen te exploiteren of zelfs te verkopen. Daarom was er in het ontwerp ook ruimte om het gebouw op verschillende manieren in te delen.

Zo werd het gebouw vanzelfsprekend toekomstbestendig. 

Lees meer...

Ideeschets Sevingen in IJsselmuiden

Wonen aan het water is voor veel mensen een droom en daarom realiseerde Maartje van den Berg een ideeschets voor Sevingen bij IJsselmuiden.

Daarbij werden suggesties gedaan voor meerdere soorten woningen, zoals een dijkwoning, een zomerdijkwoning en een woonboot.

De woningen pasten qua ontwerp goed bij elkaar en in het landschap, en sloten aan bij de wens om watergebonden te wonen.

Lees meer...

Myosotis in Kampen

Oude gebouwen zijn niet per definitie afgeschreven. De oude zorggebouwen in Myosotis in Kampen konden als basis gebruikt worden voor een nieuwe structuur.

In een transitieontwerp werd een deel van het bestaande verpleeghuizencomplex omgebouwd tot grond gebonden woningen, waarbij elke woning een eigen voordeur aan de straat heeft.

De zolder van het pand werd bewoonbaar gemaakt en extra daglicht werd toegevoegd door het realiseren van Frans balkons.

De gevels van het binnenterrein werden afgewerkt met hout voor een natuurlijke en intieme uitstraling.

 

Lees meer...

Plan Aria in Goes

Nieuwbouw in Goes, maar dan met de Zeeuwse kenmerken om regionaal te bouwen. Dat realiseerde Maartje van den Berg voor Plan Aria.

De karakteristieken van de woningen in Zeeland zijn rode daken, lage kappen en brede woningen met de voeten op de straat.

Om de huur- en koophuizen een eigen karakter mee te geven, heeft het ontwerp een grote achtertuin en een voorkant lijkend op golfbrekers meegekregen. Aan de binnenkant is het ontwerp flexibel gelaten, zodat bewoners hun eigen indeling kunnen kiezen.

 

Lees meer...

Waalsprong in Nijmegen

Hoe zorg je ervoor dat een bewoner luxe en ruimte krijgt voor weinig geld? Deze vraag stond centraal bij het ontwikkelen van 250 vrije sector huur- en koopwoningen in Oosterhout, een wijk in Nijmegen voor woningbouwvereniging Talis.

De woningen hebben een sfeer van de jaren dertig meegekregen. Ze zijn modernistisch, maar refereren aan de oude architectuur.

De huizen staan daarbij in een groene omgeving. Hoewel de woningen van buiten allemaal dezelfde look and feel hebben meegekregen, wijken de woningen van binnen af om aan de verschillende wensen van de bewoners te voldoen.

 

Lees meer...

Zorgcentrum Zevenster in Zevenhuizen

In het zorgcentrum Zevenster zijn korte looplijnen belangrijk om de zorg te optimaliseren.

Tegelijkertijd moeten patiënten en bewoners zich thuis voelen. Bij het ontwerp is gekozen voor een lange termijnhuisvestingsplan (LTHP) met meerdere woningtypen en voorzieningen: kleinschalig, intramuraal groepswonen, gewone appartementen met extramurale zorg, kinderdagverblijf, apotheek en huisartsenpraktijk.

Het ontwerp heeft een open karakter door veel glas en doorkijk, maar biedt ook bescherming en veiligheid. Professionals, patiënten en bewoners vinden hun eigen plek in het gebouw en ontmoeten elkaar in het hart van de ster.

Lees meer...

Buitensociëteit Zwolle

In de bestaande gebouwen van locatieverhuurder Regardz werd gevraagd om meer luxe.

Maartje van den Berg maakte een ontwerp om de verdiepingen aan te passen, waarbij tegelijkertijd de veiligheid werd verbeterd.

Onderdeel van het plan was het mogelijk maken van multifunctioneel ruimtegebruik door toepassing van flexwanden en het aanpassen van de vergaderzalen. De toegepaste luxe look en feel gaan samen met voorzieningen op het gebied van klimaatinstallaties, akoestiek en verlichting.

Lees meer...

Regardz Berghotel in Amersfoort

In de bestaande gebouwen van locatieverhuurder Regardz werd gevraagd om meer luxe.

Maartje van den Berg, destijds werkzaam bij architectenbureau BDG, maakte een ontwerp om de verdiepingen aan te passen, waarbij tegelijkertijd de veiligheid werd verbeterd.

Onderdeel van het plan was het mogelijk maken van multifunctioneel ruimtegebruik door toepassing van flexwanden en het aanpassen van de vergaderzalen.

De toegepaste luxe look en feel gaan samen met voorzieningen op het gebied van klimaatinstallaties, akoestiek en verlichting.

 

Lees meer...

Particulier Woonhuis in Dronten

Steeds meer mensen werken aan huis, maar niet alle huizen zijn daarvoor geschikt. Zo ook het huis in Dronten.

De bestaande architectuur was gericht op licht, lucht en ruimte, en deze visie werd doorgetrokken in het ontwerp voor de uitbreiding. Er werd gekozen om een separate werkruimte te realiseren door het bestaande gebouw uit te breiden.

Er werd een relatie gelegd tussen binnen en buiten met onder andere een nieuwe veranda.

Door slim om te gaan met de bestaande materialen was het ontwerp duurzaam en werd met zo weinig mogelijk middelen een zo groot mogelijk effect gerealiseerd. 

Lees meer...

Interieur Particulier Woonhuis

Om de eenheid in het huis te versterken, heeft Maartje van den Berg een ontwerp gemaakt waarbij de verschillende ruimtes in elkaar overvloeien.

Door een transparante schuifdeur tussen woonkeuken en woongedeelte te gebruiken met horizontale kozijnen zijn de zichtlijnen in het huis verbeterd.

In het ontwerp werd ook aandacht besteed aan kleur- en materiaaladvies voor de huiskamer, woonkeuken en de ruimte voor de kinderen. Tevens heeft Maartje van den Berg advies gegeven over de slaapkamer waar te weinig ruimte was voor de kleding.

Ze realiseerde opbergruimte onder het schuine dak. Ook verankerende ze de sfeer door een groot behang met een natuurlijke print.

Lees meer...

Boerderij de Rheeze in Hardenberg

In de monumentale boerderij de Rheeze in Hardenberg moest een bed & breakfast komen.

De voormalige boerderij werd volledig onder handen genomen, waarbij elke ruimte opnieuw werd ingedeeld met verschillende logieseenheden, een woongedeelte voor de eigenaren, algemene ruimtes voor de gasten en zelfs een winkel, bar en lounge.

In het midden van de boerderij kunnen gasten plaatsnemen in de grote zaal, die tevens gebruikt kan worden als vergaderlocatie en conferentiezaal. Elke unit heeft een vide waar de slaap- en sanitaire ruimten te vinden zijn. Beneden zijn woonkamer en keuken te vinden.

Bij het hele ontwerp en de uitvoering is respect getoond voor de landelijke detaillering, maar is eveneens een luxe uitstraling meegegeven.

Lees meer...

De IJsselbolder in Zwolle

Gehandicaptenzorgorganisatie Frion wilde in de IJsselbolder bestaande woonunits vernieuwen en duurzamer ontwikkelen. Daarom ging het plan van Maartje van den Berg, destijds werkzaam bij BDG architecten uit van de bestaande draagconstructie. In het nieuwe ontwerp en de gebouwen voelen de bewoners zich thuis door huiselijke en warme materialen, waarbij rekening gehouden is met de prikkelgevoeligheid van de inwoners. Daarbij werd altijd het budget nauwlettend in de gaten gehouden en is het project binnen het budget en tijdsbestek afgerond. Ook is er een visie op het terrein ontwikkeld waarbij autonomie, sociale veiligheid en logistiek elkaar versterken.

Gehandicaptenzorgorganisatie Frion wilde in de IJsselbolder bestaande woonunits vernieuwen en duurzamer ontwikkelen.

 

 

Lees meer...

Sciencepark Amsterdam

De ontwikkeling van de buitenruimte Sciencepark Amsterdam was onder supervisie van Wilco Scheffer, directeur bij architectenbureau BDG. Maartje van den Berg, destijds werkzaam bij BDG, heeft zich ontfermt over de 10kV energiehuisje, en de fietsenstalling. Geen grote gebouwen, maar de objecten nemen wel een plaats in in de openbare ruimte en moeten passen in de vernieuwende karakter van het park en het materiaalgebruik van de andere gebouwen. Door middel van strekmetaal en hoogwaardige materialen is de weloverwogen detaillering passend gemaakt in de omgeving. 

 

Lees meer...

Clusterschool in Drachten

De Clusterschool in Drachten is een school voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs.

Naast standaard klaslokalen was er behoefte aan veel praktijkruimtes. Ook zou er een uitbreiding van het logeerhuis gerealiseerd moeten worden om ouders te ontlasten.

Maartje van den Berg ontwierp, als onderdeel van het ontwerpteam van architectenbureau BDG, een houten gevel, waarbij ze speelde met transparantie en privacy.

Er werd een grote centrale hal opgenomen en een gymzaal in het midden van het gebouw ontworpen. Overigens is het bij een ontwerp gebleven en is de uitbreiding nooit uitgevoerd.

Lees meer...

Gemeentehuis Zevenaar

De gemeente Zevenaar wilde een echt gemeentehuis, waar inwoners en ambtenaren elkaar kunnen ontmoeten.

Het ontwerp dat Maartje van den Berg inzond voor de uitgeschreven prijsvraag is toegankelijk, open met toch genoeg privacy om goed te kunnen werken en vooral voldoende daglicht om een aangename sfeer te creëren.

Het is een overzichtelijk en aantrekkelijk gebouw geworden, waar oud en nieuw, en binnen en buiten elkaar ontmoeten. 

Lees meer...

Stoas Vilentum Hogeschool

Stoas Vilentum Hogeschool wilde een duurzaam gebouw met ruimte voor ontmoeting tussen studenten en docenten.

Ze schreven daarvoor een prijsvraag uit, waarvoor een team van architectenbureau BDG, waarvan Maartje van den Berg onderdeel was, een compact ontwerp maakte met minimaal energieverlies.

Het concept is niet hiërarchisch: elke verdieping heeft dezelfde vorm en hetzelfde uitzicht. Het ontwerp laat een open gebouw zien door vides tussen de bouwlagen, zodat interactie en ontmoeting wordt gestimuleerd.

Er is gespeeld met plekken voor rationeel werken, zoals practicumlokalen en kantoorfuncties, en onvoorspelbare ruimtes voor spontane ontmoetingen en het nieuwe werken.

Lees meer...

Zorgeenheden in Overdinkel

Architectenbureau BDG ontwikkelde een groot zorgcentrum als onderdeel van een stedenbouwkundig plan.

Maartje van den Berg heeft zich gefocust op het verbeteren van de ontwerpen voor een aantal losse kamers met een grote centrale ruimte. Ze werkte aan flexibele kamers die eenvoudig om te bouwen waren in een normale woning, zodat optimaal woongenot kon worden behaald.

Ze besteedde extra aandacht aan de draaicirkel van bijvoorbeeld een ziekenhuisbed of een rolstoel. Doordat het ontwerp onderdeel was van het grotere stedenbouwkundig plan sluit de nieuwbouw aan op de omliggende woningen en gebouwen, zodat het nieuwe gebouw niet overheerst.

Lees meer...

Recordterrein in Velp

Midden in de wijk Velp Zuid staat aan de IJsselstraat de oude Recordfabriek, een pand dat momenteel leeg staat en daardoor een grote stempel drukt op de wijk.

Dat is jammer aangezien het terrein veel potentie heeft om voorzieningen, woningen en openbare ruimte te herbergen.

Daarom is Maartje van den Berg samen met Tangram Architekten aan de slag gegaan om een integraal plan te ontwikkelen voor deze locatie.

Zowel het Recordterrein als het omliggende gebied zijn in het plan meegenomen. Vooral het gebrek aan kwalitatieve openbare ruimte met groen en ruimte is opvallend en heeft in het nieuwe ontwerp veel aandacht gekregen.

De wijk wordt gefaseerd ontwikkeld en Maartje van den Berg heeft daarbij vooral gelet op de haalbaarheid van het project.

 

Lees meer...

Asielzoekerscentrum Gilze Rijen COA

In Gilze Rijen staat een militaire, monumentale kazerne die gebruikt wordt als asielzoekerscentrum en als regionaal opvanglocatie.

Voordat werd overgegaan tot de verbouwing werd door Maartje van den Berg een onderzoek verricht naar de haalbaarheid om de huidige locatie geschikt te maken volgens de standaard Programma van Eisen voor de opvang van asielzoekers.

In het onderzoek werd vooral gekeken naar de mix tussen de eisen die het monument stelt en de wens om een duurzaam complex te realiseren.

Lees meer...
Ga naar boven