U bevindt zich hier: StartIN DE MEDIA

dag van de bouw

 

Zaterdag 4 juni is het dag van de Bouw. Komt u ook kijken bij de vernieuwbouw van stadhuis Wageningen? 

De bouw is nog niet afgerond en het interieur nog niet gereed. Toch is er al genoeg te zien!

Blossom consultancy maakte een circulair interieurontwerp. We lichten het ontwerp graag toe bij onze stand.

Benieuwd? Kom dan langs tussen 10.00 en 16.00 uur op Markt 22 in Wageningen.

 

 

 

Vernieuwbouw Gemeentehuis Wageningen

Visie interieurontwerp Stadhuis Wageningen

Het stadhuis is een plek voor ontmoeting tussen de gemeente en de samenleving. Voor contactmomenten tussen ambtenaren onderling, maar ook tussen gemeente en bedrijven, universiteit en inwoners. Daarom zien we in onze visie voor het vernieuwde stadhuis van Wageningen een interieur voor ons waar veel activiteit gerelateerde plekken zijn, met oogcontact en informele ontmoetingen. De centrale hal is bij uitstek de plek voor contact, omdat deze voormalige buitenruimte alle gebouwdelen met elkaar verbindt en de entree vormt. De dynamiek wordt in de rest van het gebouw doorgezet door interieurs die beweging uitlokken en een gezonde leef- en werkstijl stimuleren.

Download de Nieuwsbrief Vernieuwbouw Gemeente Wageningen 2016

Circulair inrichten

Het ontwerp is circulair en staat borg voor een optimaal en effectief gebruik van het huisvestingsvolume. De inrichting is gericht op de visie en behoefte van dit moment, maar kan ook zonder extra investeringen snel en eenvoudig worden aangepast op gewenste en noodzakelijke veranderingen die in de toekomst nodig zijn.
Dit betekent dat alle nieuwe onderdelen die in het interieur komen, getoetst worden aan strenge eisen. Voor het maken van vast meubilair en de bureaubladen is er onderzoek gedaan naar geschikte duurzame materialen die tevens herbruikbaar zijn. Diverse natuurlijke materialen, zoals bamboe, kirei board (van sojastengels) en rubberwood, zijn de revue gepasseerd.

Hergebruik touwen

Een ander onderdeel van het circulaire inrichten is dat er zoveel mogelijk bestaande elementen op creatieve wijze kunnen worden hergebruikt. Zo is er bijvoorbeeld een inventaris van kunstwerken ingepast in het nieuwe interieurontwerp en zijn er diverse ruimtes waar bestaand meubilair komt te staan. De echte blikvanger in hergebruik is in de centrale hal te vinden. Ruime balies en een zitelement die gemaakt worden van gebruikte gymzaaltouwen. Daarmee staat de entree, daar waar de gemeente de samenleving ontmoet, symbool voor de gehele circulaire inrichting.

Blossom wint architectenselectie interieur stadhuis Wageningen

Wageningen, een jonge stad door haar inwoners, met een historisch hart en rijk verleden. Een stad met een frisse kijk op zaken en onderzoekende geest.

De vernieuwbouw van het stadhuis en het invoeren van de principes van het nieuwe werken en de circulaire economie, vragen om een andere aanpak.

In het ‘Wageningse werken’ staan gezondheid, dynamiek, interactie, duurzaamheid en flexibiliteit voorop in een open contact met de omgeving. 

Bedrijfsrestaurant

 

In onze visie voor het vernieuwde stadhuis van Wageningen zien we een interieur voor ons waar veel activiteit gerelateerde plekken zijn, met oogcontact en informele ontmoetingen. Deze contactmomenten zijn er niet alleen tussen ambtenaren onderling, maar als het aan ons ligt ook daar waar mogelijk tussen de gemeente en bedrijven, universiteit en burgers. Zodat het stadhuis, de plek is waar de interactie tussen gemeente en samenleving plaats vind. De centrale hal is bij uitstek de plek voor ontmoeting, deze voormalige buitenruimte verbind alle gebouwdelen met elkaar en vormt de entrée. De dynamiek word in de rest van het gebouw doorgezet, met interieurs die beweging uitlokken en een gezonde leef- en werkstijl stimuleren.

Het ontwerp van de circulaire inrichting staat borg voor een optimaal, effectief gebruik van het huisvestingsvolume, gericht op de visie en behoefte van dit moment en die van de nog onbekende toekomst, en kan gedurende het gebruik, zonder additionele investeringen, snel en eenvoudig aangepast worden om in te spelen op gewenste en noodzakelijke veranderingen.

Canadese Publicatie

Zelfs in Canada kijken ze naar het succes van het gemeentehuis en de toegepaste principes van de circulaire economie en grondstoffenbeheer! 

Zie onderstaande link wat de Canadese delegatie heeft geleerd tijdens haar bezoek aan Nederland.

http://www.constructioncanada.net/ingenuity-drives-innovative-design-what-canadian-projects-can-learn-from-dutch-design/

Circulaire Economie

Donderdag 26 maart is Maartje van den Berg een van de sprekers op het congres circulaire economie in Rotterdam.

INNOVATIE IN DUURZAAMHEID, INNOVATIE IN BUSINESS

Het traditionele business model van vraag-maak-aanbod legt een steeds grotere druk op schaarse grondstoffen. Ook de veiligheid van ontginning, productie en transport is een wereldwijde uitdaging. Er moet iets veranderen. Maar het moet wel ten goede komen aan de (lokale) economie, bedrijvigheid, groei en werkgelegenheid.  Hoewel  duurzaamheid al lang een begrip is, is het nu vooral zaak om  te kijken naar nieuwe manieren van bedrijfsvoering, samenwerking en marketing. Circulaire economie is een systeemverandering gericht op waardecreatie in plaats van kosten optimalisatie.

Het circulaire economie congres is gericht op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings-en business modellen. Tijdens het congres zullen zowel deelnemers uit de hele supply chain van de maak en recycling industrie als initiatiefnemers bij gemeenten, provincies en het rijk samen komen. Ook worden partijen die advies geven op het gebied van (transitie) management, financiën, organisatie advies en IT ook uitgenodigd.

Het programma is mede mogelijk gemaakt door www.circulairondernemen.nl  de community voor ondernemers, organisaties en geïnteresseerden voor circulair ondernemen en circulaire economie. Via het online platform en de daaraan gekoppelde projecten werken MVO Nederland, Circle Economy, De Groene Zaak, Click NL en het Groene Brein met ondersteuning van RVO.nl en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de coalitie RACE aan het versnellen van de ontwikkeling naar een circulaire economie.

Zie voor meer info www.smart-circle.org/circulareconomy/congres/

Internationale Pers

Blossom Consultancy leidt internationale vakjournalisten rond in Brummen

 

Een groep van internationale journalisten gespecialiseerd in bouw en architectuur bezocht eind september een reeks vooraanstaande gebouwen in Nederland. Daaronder viel ook het Gemeentehuis in Brummen dat wordt gekenmerkt door zijn duurzaamheid en de design and build projectmethode. Maartje van den Berg van Blossom Consultancy, die betrokken was bij de vernieuwing was van het gebouw, verzorgde de presentatie.

 

De groep journalisten werd op 28 september 2014 ontvangen en bezocht in dezelfde week onder andere het vernieuwde Mauritshuis, de recent geopende Markthal in Rotterdam en het Van Gogh Museum. Ook het Gemeentehuis in Brummen was onderdeel van de toer. Over dit gebouw gaf Maartje van den Berg van Blossom Consultancy een presentatie aan journalisten van onder andere Die Presse, Schaufenster Bouw und Architektur, Construction Canada, Canadian Architect Magazine, ArchDaily, Le Monde Architecture en McGraw Hill Construction.

 

Blossom Consultancy heeft het projectmanagement van het gemeentehuis gedaan en zorgde daarbij dat alle wensen conform de door haar  opgestelde vraagspecificatie werden gerealiseerd. Middels een lean planning is de uitvoeringsperiode verkort. Zo kon het dat het vernieuwde gemeentehuis in slechts zeven maanden worden gerealiseerd.

 

Naast de design and build principes, waarbij architecten en aannemers nauw samenwerken, is gekozen om het gebouw te ontwerpen volgens de principes van de circulaire economie. Dat betekent dat fabrikanten verantwoordelijk blijven voor de door hen toegepaste materialen. Het  gemeentehuis kan op deze wijze opgevat worden als een grondstoffendepot. Na afloop van de gebruiksduur kan het gehele gebouw, gebouwdelen, componenten of materialen (op grondstofniveau) duurzaam terug gebracht worden in de keten.

 

Wilt u ook meer weten over het Gemeentehuis van Brummen, de circulaire economie of het grondstoffenpaspoort en hoe Blossom Consultancy voor u aan de slag kan, bel of mail Maartje van den Berg:  0653 50 12 60/ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WONINGVERBETERING ENERGIESPRONG

Maartje van den Berg van Blossom wil meewerken aan een kant en klare aanpak voor na-oorlogse seriewoningen om deze in 10 werkdagen op te knappen voor ongeveer 45.000 euro met als doel de energielasten bij normaal gebruik terug te brengen naar 0!
Voor het initiatief Stroomversnelling-koopwoningen zullen wensen omgezet worden in schetsen. Deze schetsen vormen input voor innovatie om hoogst haalbare duurzaamheid te realiseren.

Home

Duurzame Architectuur 2013 Award

Het gemeentehuis van Brummen werd genomineerd voor de award Duurzame Architectuur 2013 en kreeg tijdens het congres Green Buildings Holland de eerste prijs uitgereikt.
 
Het project werd tijdens de door Architectuur Lokaal georganiseerde 3e EU aanbestedingendag uitgeroepen als ‘Best Practice’ voor innovatief aanbesteden op het gebied van Design & Build.

Pagina 1 van 2

Ga naar boven