U bevindt zich hier: StartMaartje van den Berg: architect door duurzaamheid gedreven

Gedreven Door Duurzaamheid - Innovatief Aanbesteden

 

“Gedreven door duurzaamheid” is een informatief boek waarin het proces van aanbesteden van het gemeentehuis Brummen wordt beschreven.
 
Via een innovatieve aanbesteding is hier een toonaangevend en prijswinnend ontwerp gerealiseerd waarbij nieuwe waarden als circulair denken en grondstoffenbeheer naar een hoger plan zijn getild.
 
Door dit boek te lezen krijgt u inzicht hoe u bij aanbesteding geld en tijd bespaart en tegelijkertijd meer duurzaamheid realiseert. De methode biedt een oplossing voor complexe aanbestedingen, planningen en budgetbewakingen, zowel voor de overheid als in de particuliere sector.
Klik hier voor bestelformulier
 

 

Recentie

Dr. ir. Matthijs Prins, Universitair Hoofddocent Design & Construction Management, TU- Delft.

 
"Maartje van den Berg kent de wereld van aanbestedingen van twee kanten. Als architect heeft zij jarenlange ervaring op het gebied van inschrijven van aanbestedingen, opstellen haalbaarheidstudies en ruimtelijke vertaling van gestelde wensen. In haar rol als consultant, duurzaamheidsadviseur en projectmanager weet zij als geen ander het optimale pad naar realisatie te kiezen. Met haar nuchtere kijk op de zaken kan ze ook u, vanuit dit boek een goede ondersteuning bieden.
 
Duurzame ambities hebben veel opdrachtgevers, maar hoe moet je die realiseren in een complex proces zoals het realiseren van nieuwe huisvesting? Het is die complexiteit, gecombineerd met de immer aanwezige druk op budget en tijd die uiteindelijk vaak resulteert in betrekkelijk marginale duurzame kwaliteit. Zeker binnen de randvoorwaarden van het aanbestedingsrecht kunnen duurzame ambities alleen gerealiseerd worden als deze in de uitvraag adequaat worden geformuleerd. Om dit te kunnen doen is een expliciete visie vereist op duurzaamheid zodat je vanuit visie en ambitie, met de juiste eisen en criteria, de vraag in de markt kunt zetten.
 
Alleen dan kan je de goede partners vinden om die ambities te realiseren.  Een professionele regie op het proces is dan vervolgens een van de meest belangrijke factoren. Niet een manager die slechts roept dat duurt te lang en het kost te veel, maar een leider en facilitator die in staat is de visie en ambities van de opdrachtgever te internaliseren, om die uit te dragen binnen het projectteam en vast te houden in het project.

Het spraakmakende nieuwe gemeentehuis van Brummen is een voorbeeld van een inmiddels vele malen gelauwerd project dat op een dergelijke wijze is gerealiseerd. In een fraai verzorgde publicatie beschrijft Maartje van den Berg van Blossom Consultancy het proces hoe dit gebouw tot stand is gekomen. Dit van initiatief tot en met oplevering."

 

Het boek is overzichtelijk, helder geschreven en bevat vele behartenswaardige en praktische aanbevelingen. Het boekje is een must read voor opdrachtgevers en andere partijen binnen de bouw die uit dit nu goed gedocumenteerd ‘best practice’ project ongetwijfeld lessen kunnen leren.

Dr. ir. Matthijs Prins, Universitair Hoofddocent Design & Construction Management, TU- Delft

 
Wow! Met heel veel plezier het boek gelezen. Het geeft helder weer welke stappen er genomen zijn om de vernieuwde huisvesting van het gemeentehuis Brummen tot een succes te maken.                                                                                

Hennie Beelen, Wethouder RO en Duurzaamheid.

 
 
Inhoud:
 
Het Gemeentehuis van Brummen is toekomstbestendig - 3
 
Bouwen is vooruitzien - 4
 
Wat is de beste route - 6
 
Nieuw gemeentehuis voor Brummen - 8
 
Een goed begin is het halve werk - 10
 
Opstellen vraagspecificatie - 12
 
Het nieuwe werken als uitgangspunt - 14
 
Selectieprocedure - 16
 
Slimme criteria - optimaal aanbod - 18
 
Een sterk integraal ontwerp - 20
 
Visie op een circulaire economie - 21
 
Samen voor het beste resultaat - 30
 
‘Tips & Tricks’ voor aanbestedende partijen - 34
 
Colofon – 40
 
ISBN/EAN:978-90-9028169-8
 

Rubriek: advisering, strategisch management, bouw

Trefwoorden: aanbesteding, innovatie, duurzaamheid, pps, circulair economie
Ga naar boven