U bevindt zich hier: Start

Artikelen

Theater de Voorveghter - Hardenberg

De culturele instelling Voorveghter in Hardenberg is in de jaren voorafgaand aan 2007 vernieuwd door architectenbureau BDG. Toen het theater verlangde naar een uitbreiding van de faciliteiten, heeft BDG een ontwerp gemaakt voor het exterieur en interieur van twee bioscoopzalen, een balkon in de grote zaal en een multifunctionele ruimte. Er zijn grote veranderingen aangebracht, zonder daarbij het intieme karakter van de zalen te verliezen. De bestaande fundering is hergebruikt, waarbij het bovenste gedeelte van de theaterzaal in zijn geheel is opgetild.

In de foyer is juist gekozen voor veel licht en een luxe uitstraling, zo ook voor de multi-inzetbare ruimte die naast de zalen is toegevoegd. Overigens zijn theater- en bioscoopbezoekers van elkaar gescheiden, maar heeft het personeel de korte looplijnen tot zijn beschikking. Om de gasten zo min mogelijk te storen, werd de verbouwing in een zeer korte tijd gerealiseerd, namelijk tijdens de zomerstop.

           Opdrachtgever: Gemeente Hardenberg.

Omschrijving:

Uitbreiding theater met twee bioscoopzalen, multifunctionele vergaderruimte/ foyer, vergroting theaterzaal door toevoeging balkon en verhoging dakconstructie. 

Advieswerkzaamheden: Architect, projectleider -in dienst van BDG Architecten.
Status: Realisatie 2003-2007.
Omvang: M2 
 

Na tal van verbouwingen en uitbreidingen in het verleden was het weer tijd voor een forse uitbreiding van theater de Voorveghter. De culturele instelling heeft er een twee bioscoopzalen bij gekregen en de capaciteit van het theater is vergroot door toevoeging van balkon in de grote zaal. Hiertoe is het dak verhoogd en is het geheel zo vormgegeven dat het intieme karakter van de zaal behouden is.

Tevens zijn er extra ruimten toegevoegd die multifunctioneel inzetbaar zijn. Het ontwerp wordt gevormd door een groot uitkragend wit volume met een groot venster. Achter dit venster bevindt zich het foyer van het theater en kan men gezien worden door de hele stad. Onder het uitkragend gedeelte bevindt zich de aanloop naar de entree van de bioscoop.

Aan de Noordgevel bevindt zich een groot screen dat als landmark dient vanuit de nieuwe uitbreidingswijk van Hardenberg.Niet alleen het exterieur heeft een grote metamorfose ondergaan maar ook het interieur. In het vernieuwde ontwerp is het spel van zien en gezien worden als leidraad genomen. In het interieur draaien de wereld van theater en bioscoop om elkaar heen. Bezoekers worden gescheiden gehouden terwijl de logistiek profiteert van korte looplijnen. Samen met de mooie foyer en het gezellige theatercafé is de Voorveghter een gebouw geworden waar zowel de artiest als het publiek zich thuis voelt.

 

 
Ga naar boven