U bevindt zich hier: Start

Artikelen

Stoas Vilentum Hogeschool

Stoas Vilentum Hogeschool wilde een duurzaam gebouw met ruimte voor ontmoeting tussen studenten en docenten.

Ze schreven daarvoor een prijsvraag uit, waarvoor een team van architectenbureau BDG, waarvan Maartje van den Berg onderdeel was, een compact ontwerp maakte met minimaal energieverlies.

Het concept is niet hiërarchisch: elke verdieping heeft dezelfde vorm en hetzelfde uitzicht. Het ontwerp laat een open gebouw zien door vides tussen de bouwlagen, zodat interactie en ontmoeting wordt gestimuleerd.

Er is gespeeld met plekken voor rationeel werken, zoals practicumlokalen en kantoorfuncties, en onvoorspelbare ruimtes voor spontane ontmoetingen en het nieuwe werken.

           Opdrachtgever:  

Omschrijving:

Ontwerp Stoas Hogeschool: lerarenopleiding voor de agrarische sector. Wageningen University & Research Centre.

Advieswerkzaamheden: Architect, Projectleider (in dienst van BDG)
Status: Realisatie 2013.
Omvang: 3.500 M2 met uitbreiding in 2e fase tot 5.500 M2 
 

Het ontwerp voor de Stoas Vilentum Hogeschool is gebaseerd op de onderwijsfilosofie: ‘ecologische intelligentie. Bewust is gekozen voor de cilinder als basis van het ontwerp, vanwege de gunstige verhouding van het vloeroppervlak in relatie tot het geveloppervlak.

Het energieverlies via de gevels is minimaal. Ook is de cilinder niet-hiërarchisch: elke verdieping heeft in essentie dezelfde vorm en hetzelfde uitzicht. De vides tussen de gebouwlagen zorgen voor een open organisatie, die uitnodigt tot maximale interactie tussen gebruikers.

De verdiepingen zijn georganiseerd volgens het principe van ‘de grot en het nest’.

Ze bestaan uit een combinatie van ‘nestruimtes’, rationele ruimtes met vast gebruik zoals practicumlokalen en kantoorfuncties. Daar tussendoor beweegt zich de non-rationele ‘grotruimte’, waar het gebruik onvoorspelbaar is en die je echt moet ontdekken.

Er is plek voor onderwijs of om ‘gewoon’ even neer te strijken. De onderwijs- en werkomgeving maakt Het Nieuwe Werken mogelijk.

Ga naar boven